Monday, May 17, 2010

Escape to the Movies: Robin Hood



Acum si parerea mea... Am fost la Robin Hood saptamana trecuta si fiind un mare fan al Gladiator-ului si al filmelor istorice in general ma asteptam ca ultima capodopera a lui Ridley Scott sa fie ... well ... o capodopera. Nimic nu poate fi mai departe de adevar caci inca o data m-am gasit razand ca ultimul cocalar la gafele ce se derulau prin fata ochiilor mei. Cum spune si Movie Bob in reviewul de mai sus, Robin Hood este o anomalie a naturii (un fel de girafa ar spune unii). Ai o distributie excelenta (Russell Crowe, Cate Blanchett, William Hurt, Mark Strong), un regizor eminent, un buget pe masura si totusi produsul finit este de rahat. Un rahat poleit dar tot un rahat ramane.
Povestea principala nu se leaga, scenele sunt veridice d.p.d.v. vizual dar de-a dreptul hilare d.p.d.v. conceptual, ideile din spatele unor fire narative secundare sunt cel putin spus bizare iar poate cea mai mare hiba este faptul ca nu se comunica privitorului toate actiunile personajelor dar ii se prezinta consecintele acelor actiuni.
Sa explic mai in detaliu. In scena in care Godfrey fuge de la locul ambuscadei nu ni se comunica faptul ca Godfrey, fugind calare, il identifica pe Robin Hood in milisecunda cat isi intoarce capul sa se uite inapoi. Mai tarziu la predarea coroanei, ca prin minune Godfrey este singurul care stie adevarul despre Robin pentru ca il tine minte din padure.
Filmul totusi incepe cum trebuie. Ni se prezinta un drum innoroiat strabatut de carute si tabara de corturi a armatei lui Richard Inima de Leu. Totul este veridic si te relaxezi in scaun asteptand momentele siropoase de lupta. Incepi sa simti ca ceva nu e bine cand regele se plange de durerile de cap ce i le provoaca urletele de razboi ale luptatorilor lui iar totul degenereaza intrun vis urat in momentul in care Richard se urca pe cal si porneste spre zidurile cetatii pe care tocmai o asedia, aparandu-se de arcasii de pe metereze cu un scut minuscul in timp ce rade de oropsitii ce urmeaza sa fie cuceriti. Scena continua cu cativa oameni care fug rapid de sub paveze carand niste recipiente din piele care crezi ca ar contine apa pentru smoala incinsa ce va fi aruncata peste berbecul care se indreapta spre poarta. Un minut mai tarziu recipientele atarna de poarta iar armata engleza le detoneaza cu sageti cu foc. Aparent englezii aveau explozibili pe atunci. Daca stiau chinezii mureau de ciuda, pun pariu.
Atmosfera aceasta se mentine pe de-a cursul filmului cu nenumarate scene parca luate dintr-un film de speta B si bagate intr-un titlu cu pretentii de film AAA.
Mai putem adauga aici debarcarea din Normandia, pardon din sudul Angliei unde francezii in niste ambarcatiuni parca rupte din WW2 (aratau ca si transportoarele de soldati din Saving Private Ryan doar ca erau din lemn) incearca sa acosteze si in pur stil francez au pierderi majore in simpla lupta cu valurile marii. Pentru ca toata lumea stie ca asa lupta francezii. Mi-l imaginam pe Phillip al frantei in ambarcatiunea lui cum primeste raport ca a pierdut jumatate din armata si inca nici nu au acostat.
Unde mai punem ca s-au gandit sa acosteze intr-o stramtoare naturala cu un zid de piatra in fata lor de unde arcasii englezi puteau sa-i ciuruiasca non-stop, pe putinii care scapau din ghearele canalului evident. Doar daca nu erau cu Robin Hood in nordul angliei... (Se vede ca au pus la cale de mult invazia, loc mai bun de acostare nu si-au gasit.)
Dar nu conteaza pentru ca in lumea minunata a lui Ridley Scott calare din nordul insulei pana pe coastele sudice faci cateva ore si poti interveni rapid pentru a opri invazia francezilor malefici care vroiau sa-si aduca baghetele si vinul la londonezi.

Anyway, pe langa zecile de astfel de "scapari" scenariul ne mai loveste si cu cea mai stupida idee de la salamul de soia incoace: tatal lui Robin a fost executat pentru ca a convins nobilimea sa semneze un act prin care dadeau drepturi egale tuturor locuitorilor regatului. Aici sunt doua alternative: ori si-au dat seama ce jeg iese filmul si au zis daca tot l-au distrus macar sa-l faca sa le fie pe plac celor mai saraci cu duhul, ori nu au nici o idee despre cum era viata in epoca medievala si nu si-au dat seama ce ineptii filmeaza. Caz in care putem sa-i iertam pentru toate greselile si sa asteptam cuminti urmatorul film de la domnul Scott, de data aceasta cu asteptari putin mai realiste.


PS: la scenele debarcarii asteptam din moment in moment sa arate cum trag nazistii din buncar dupa francezi si jur ca m-as fi ridicat in picioare si as fi aplaudat ceea ce vad pe ecran.
PPS: in caz ca nu stiati Robin Hood a fost nascut dintr-o piatra.

No comments:

Post a Comment