Monday, May 10, 2010

Timisoara & Iasi MTG National Qualifiers


Argh, e luni. Trebuie sa scriu, asa-i? Haideti sa incepem cu calificarile pentru nationalele de Magic ce au avut loc in weekendul acesta.
Sa o luam cronologic si sa ne uitam le cele de sambata din Iasi. In vechea cetate s-au reunit 13 jucatori ca sa vada care cinci dintre ei nu vor avea ocazia sa concureze pentru titlul de campion national pe 2010. Primul lucru care sare in ochi cand ne uitam la deckurile prezente este lipsa Jund-ului. Din 13 participanti doar unul s-a gandit ca poate ar fi bine sa joace shardul RGB. Iesienii sunt rapizi in a asimila ultimul tech si vedem ca cel mai bine reprezentat deck este cel de Blue White Control. Se pare ca mica, comunitate a crescut de un an incoace iar lupii mai batrani ai Magic-ului ar face bine sa bage de seama.



Deckurile ce au intrat in top8 au fost variate dar se observa ca deckurile de control au luat locurile celor aggro. Iesenii prefera sa spuna "land, go" decat "atac de trei, tura ta". Probabil ca de vina este si absenta Jund-ului care nu poate sa profite de pe urma strategiilor de control mai slabute. Aceeasi cauza este si motivul pentru metagame-ul foarte localizat pe care il gasim. Adica unde mai vezi doua monoblack control care sa intre in top8?



Pentru o analiza mai detaliata a rundelor puteti intra pe tool-ul de pe planeswalkers.ro.

Si inainte sa trecem la evenimentul timisorean sa felicitam pe Istudor Sorin pentru victorie si sa-i trecem in revista decklist-ul:



In Timisoara am avut parte tot de un concurs cu 13 participanti. Timisorenii sunt mai rezervati in alegerile lor pentru un deck si prefera sa joace arhetipuri testate in detrimentul creativitatii. Totusi asta nu inseamna ca joaca liste copiate de pe net ci doar ca sunt mai rezervati cand e vorba despre schimbarile aduse la deck. Unii mai mult decat altii iar duminica trecuta cei din urma au avut de castigat. Lucian Stoicescu, our local crazy guy (cand e vorba de deckuri ofc), e genul de jucator care jucand Jund nu m-ar mira sa-mi dea Negate la Day of Judgment de pe propriul meu Spreading Seas. De obicei schimbarile aduse de el deckurilor pe care le joaca nu sunt pe gustul meu dar in weekend-ul ce a trecut i-au adus victoria la carma unui deck de Jund mai nonconformist.
Dar sa lasam partea aceea pentru sfarsit si sa ne uitam la metagame:


Observam ca nici un deck nu este predominant iar razboiul pentru suprematie se da intre trei arhetipuri: UW Control, Vampiri si evident Jund. Dupa cum ziceam si in articolul precedent, vampires nu mai este un deck care sa poata aduce rezultate si asta se simte in top8 unde gasim toti pilotii de UW si Jund dar doar jumatate dintre cei de vampiri si ceva imi spune ca acel jucator ce a intrat in top8 cu vampirii a avut ceva noroc la navigarea prin runde. Probabil la fel ca si RDW-ul din topul iesean. Top8-ul arata cam asa:


Si in urma atatora statistici si liste ce concluzii tragem?
1. Jucatorii din Timisoara si Iasi nu se grabesc sa joace ultimele techuri si prefera deckurile tried and true. UWR Planeswalkers era un deck cunoscut de ceva vreme la momentul evenimentelor si totusi nimeni nu l-a jucat. Desi Conscription Bant gasim la ambele evenimente. Posibil ca pretul deckului sa fie principalul factor prohibitiv.
2. Jucatorii din Iasi prefera homebrews in pofida netdecking-ului pe cand timisorenii in majoritate gandesc invers.
3. Lipsa Jund-ului in Iasi a creat un metagame unic care poate prezenta avantaje si dezavantaje in momentul in care jucatorii de acolo dau de un metagame omogen. Ramane de vazut daca avantajele atarna mai greu in balanta decat dezavantajele.
4. Pe frontul metagame-ului general Jund-ul ramane un deck solid iar UW se bate cu el pentru titlul de best deck. In acelasi timp deckurile anti-jund ce au matchup bun cu UW si/sau Mythic Bant pot aduce rezultate bune pilotilor lor. Ceea ce ma aduce din nou la aceeasi intrebare: de ce nu a jucat nimeni UWR Planeswalkers?

Anywho, sa nu mai amanam inevitabilul si sa ne uitam peste lista castigatoare de duminica:



Vreau sa-l felicit pe Lucian si sa-i spun ca ne vedem la Nats. :)
Iar cu restul o sa ma vad lunea viitoare cand am sa analizez rezultatele calificarilor ce vor avea loc in cadrul festivalului OtakuFest. Daca vreti sa salutati echipa Deckmaster puteti trece pe acolo. Eu nu voi fi prezent dar veti putea da de Mircea Pienar si Madalin Gageanu si eventual participa la un side-draft daca sunteti deja calificati.

Sayonara
Ra

ra[at]deckmaster[dot]ro
www.facebook.com/raoul.trifan
www.twitter.com/raool309

Bonus link: Facebook TM NQ Pics

PS: am pus si decklisturile din top8-ul timisorean sus.

No comments:

Post a Comment