Tuesday, January 12, 2010

Magicul si de ce nu e bine sa joci intr-o comunitate mica

Am observat un "trend" daca putem sa-i spunem asa la comunitatea noastra de Magic timisoreana. Si anume trendul ca niciodata nu castiga un jucator mai multe saptamani la rand. Sa fie oare din cauza ca majoritatea dintre cei care vin saptamanal joaca bine? Sau sa fie pentru ca toti dintre noi jucam prost?
The facts are these. Din cauza ca suntem putini jucam de obicei doar 4 runde. Numarul mic de runde face norocul sa conteze mult in momentul in care se fac pairings-urile. Poti pica prima runda cu un nou-venit (a se observa cum am evitat folosirea termenului de noob), a doua runda pici cu alt jucator mai incepator care a avut noroc si a castigat prima runda, a treia runda pici cu unul din jucatorii buni si chiar lucrezi pentru win si in finala faci draw. Consecintele? Ai jucat un mare total de maxim 3 meciuri relevante, asta daca au fost relevante si nu ai castigat pe ghinionul adversarului, ai facut puncte in liga, ti-ai deschis premiile si ai plecat acasa. Dupa aceea mergi la concursuri mari de prin alte tari si te miri de ce o iei de parca esti cel mai mare "nou-venit" din istoria jocului.
De cealalta parte la fel poti sa ai si ghinion. La un sample asa de mic de deckuri, sansele sa pici cu un rogue deck cresc foarte mult ajungand chiar sa fie de aproape 50%. Jucatorii tind sa joace arhetipuri cunoscute si testate, astfel intr-o comunitate mare sansele sa iti pregatesti deckul bine pentru meta cresc exponential mai ales daca iesi din prima runda in bracketul castigator. In comunitatea noastra jocul se invarte mai mult pe alegeri radicale privind cartile din sideboard pentru a contracara acele rogue decks care fac un lucru anume si daca te prind pe picior gresit castiga fara prea multe probleme. Aceleasi deckuri pierd lamentabil daca ai un singur silver bullet pentru ele prin cele 75 de carti ale tale.
Problema aceasta am observat-o mai demult si singurul remediu pe langa evidentul "get moar people" ar fi cresterea numarului de runde. Desigur nu toti ar fi dispusi sa stea o ora sau doua in plus duminica pentru 3 puncte de liga in plus si un booster. Treaba este oarecum delicata.
Si pana nu uit, da, Voda este exceptia care confirma regula. Cred ca este singurul jucator timisorean ce a reusit sa castige luni de-a randul concursuri back-to-back. Si inca nu sunt pregatit sa spun ca a facut asta pe skill-ul lui nemaipomenit. But I'm slowly getting there.
Practic in momentul de fata singura "scapare" din monotonie sunt queue-urile online pe MODO dar din pacate nu avem cu totii timp sa facem tot ce vrem in viata cotidiana.
Ne gasim oare la un impas? Un nivel pe care nu-l putem depasi din motive incontrolabile de catre noi? Si mai mult. Noi, jucatorii de azi, vom prinde zile mai bune pentru joc? Sau nu vom apuca sa vedem concursuri de sute de jucatori decat peste hotare, fiind condamnati sa ne lasam de joc pana acele zile se tarasc cu lene inspre Romania.

No comments:

Post a Comment